Венелин-Герганов

НАЙ-ХУБАВОТО В НЕВРОХИРУРГИЯТА СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА

 

Д-р Венелин Герганов е изключителен български лекар, който от години работи в световноизвестната клиника по неврохирургия в Хановер, Германия. Често шанс за живот чрез неговите ръце получават и много български деца. Дейността на д-р Герганов е тясно свързана и с последните научни постижения в областта на неврохирургията. Освен на неговите настоящи и бъдещи предизвикателства, разговорът ни със забележителния български специалист е посветен и на социалните аспекти в медицината, иновациите, свързани с неврохирургията и други важни проблеми пред съвременните общества.

 

 

Кратка визитка:

Д-р Герганов завършва „Медицина“ в  Медицински университет - София.

Специализира „Неврохирургия“ в Клиниката по неврохирургия към МУ, София и в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия.

В момента е старши лекар (Leitender Oberarzt) в International Neuroscience Institute в Хановер, Германия (директор проф. М. Самии).

Доцент по неврохирургия в Медицински университет Хановер.

 

Член на редакционната колегия на:

  • Clinical Neurology and Neurosurgery
  • BioMed Research International
  • Neurosurgery Journal

 

Заместник главен редактор на International Neuroscience Journal.    

 

 

Като начало на нашия разговор бих искала да Ви попитам как се е зародил интересът Ви към медицината? Може би Вашият баща - също лекар, само че коремен хирург, е оказал влияние в тази насока?

 

Със сигурност желанието да се занимавам с медицина се е зародило в много ранна детска възраст. Беше съвсем естествено и първото желание след задължителните пожарникар, полицай и футболист. Първото ми осъзнато желание беше да стана лекар и то да стана хирург. Баща ми ми е повлиял, но индиректно – с ролята, която е показвал, с това, което е правил. Никога не е влияел директно върху моите избори. На 5-6 годишна възраст реших, че с това искам да се занимавам.

 

А желанието ми да стана точно неврохирург вече се появи доста по-късно, когато разбрах, че не искам да стана абсолютно същия специалист като баща ми и че за мен е важно да имам собствен път, по който да извървя всички стъпки сам, от самото начало. Също така по време на следването ми в Медицинска академия се зароди огромният ми интерес към мозъка и реших, че неврохирургията е най-хубавото съчетание между желанието ми да правя хирургия и да работя с този орган, който е най-интересния в тялото.

 

Казвате, че проф. Романски е Вашия пръв учител. Какво е неговото влияние в живота Ви?

 

Той е първия ми учител в неврохирургията. Спомням си вълнението, с което отидох за първи път на кръжока по неврохирургия, който той водеше по заместване. Бях  трети или четвърти курс и проф. Романски допринесе много за интереса ми към неврохирургията. Успя да ме заплени с начина, по който говори, с начина, по който представи неврохирургията на младите студенти. Той има огромна роля в моето развитие. Неврохирургията не се учи като задължителен предмет в университета и който има интерес, търси начини да се докосне до нея. Когато завърших и започнах да специализирам, той беше научен ръководител на моята докторантура и първи учител в практиката. Въобще погледът ми върху медицината до голяма степен е повлиян от него.

 

С какви проблеми се занимава неврохирургията и мозъкът ли е основния й обект на интерес и работа?

 

Неврохирургията се занимава с оперативното лечение на заболяванията на централната нервна система, която включва мозъка, гръбначния мозък и гръбначния стълб, както и с периферната нервна система, която се явява припокриваща зона с някои други специалности.

 

Какви най-общо симптоматики водят хората към неврохирург?

 

Обикновено нерврохирурга не е първото лице, към което хората се обръщат когато имат някакъв проблем. Преминава се през диагностичен процес. Най-често хората усещат болка. Много други симптоми могат да бъдат дълго време толерирани, но появи ли се болка, под формата на главоболие, в гръбначния стълб или кръста, тогава се търси помощ. Промяна на някое сетиво - примерно зрение, загуба на слух или намаляване в силата на крайниците, също може да е причина, но по-рядко.

 

В България Вие сте работили в Пирогов и Александровска болница.

 

Така е. Започнах в Пирогов веднага след като завърших медицина и работих там около две години. Впоследствие, след като започнах докторантура, се прехвърлих в Александровска болница и там завърших специализацията си. Това е сегашната болница „Иван Рилски“.

 

Какво Ви е мнението за условията, при които българската неврохирургия се развива и за нивото  на този вид медицина в България?

 

При поколението на моите учители – проф. Романски, проф. Габровски, проф. Брусарски, беше на изключително високо ниво. И тогава в България можеше като лечение да се предложи всичко, което се предлагаше в развитите страни.

 

След това, през последните едно-две десетилетия, неврохирургията стана прекалено зависима от технологичния напредък.

 

Може би това е специалността, в която най-бързо се вливат и използват новите технологични разработки. Те са изключително скъпи. Това съвпадна като период с този момент в България, когато инвестициите в медицината бяха много слаби. И естествено това беше причината леко да се дръпнат нещата назад. Но аз смятам, че има много добре подготвени и добри колеги в България. Има и нелоша база и нещата вървят успешно.

 

Вие потвърждавате ли едно преобладаващо обществено мнение, че медицинските ни специалисти са добре подготвени, но проблемите са от организационен и финансов характер?

 

Причините са мултифакториални. Не е само въпрос на липса на средства. По-важният проблем е организационния. В една ситуация, в която ресурсите са силно ограничени, трябва една по-добра организация – например да се централизират някои структури, които са с твърде високи разходи. От друга страна, сега светът е отворен и възможностите за развитие и черпене на опит от други места са големи. Колегите могат да си поддържат нивото и много от тях го правят.

 

Проф. Маджид Самии е основател на известната клиника по неврохирургия (International  Neuroscience Institute) в Хановер, в която работите и е един от най-признатите лекари в световен мащаб в областта на неврохирургията. Вие сте негов приближен сътрудник. Можем ли да наречем и негова дясна ръка?

 

Д-р Герганов с основателя на клиниката по неврохирургия в Хановер проф. Маджид Самии

Това са определения, които са много субективни, но истината е, че вече 12 години работим много тясно заедно с него. В началото, когато отидох, бях просто асистент – най-ниското стъпало, но впоследствие извървях всичките стъпала. Така че в момента може да се каже, че работим заедно. Може би едно от най-трудните неща за мен, когато отидох там, беше да му спечеля доверието. Той е човек с много висока представа за качество в неврохирургията. В същото време толерантността му към грешките пък е много ниска. И общо взето, да имаш такова доверие, на каквото аз се радвам в момента от негова страна, се постига много трудно. Имам предвид доверие, до степен да позволява да оперирам болните, които са се обърнали лично към него, защото знае, че няма да има проблем с тях впоследствие. Работата с него е голямо удоволствие, защото той е интересен и като личност, не само като неврохирург. Много уникални неща съм видял и преживял благодарение на него.

 

Проф. Самии Ви е поканил в екипа си в резултат на Ваша разработка при завършване на докторантурата Ви.

 

Да, така се случи.

 

Аз попаднах там съзнателно, защото исках да видя и да науча някои определени техники в неврохирургията.

 

Така попаднах в неговата клиника за първи път и се създаде контактът между двама ни. Впоследствие ме убеди да отида и изцяло да работя в Хановер.

 

За мен това не беше емиграция от икономически или други причини като недоволство от България, несигурност и т.н. Аз исках да отида там, в тази клиника и при този човек, защото знаех, че ще мога да продължа моето развитие.

 

По какъв начин е организирана и как функционира клиниката в Хановер?

 

Принципът е, че няма изкуствено структуриране и всичко е фокусирано върху пациента, т.е. лекарите от различните специалности отиват при болния, независимо къде лежи. Могат да го посетят в рамките на един ден, без да са необходими документи или болният да се препраща някъде. Спестени са всички бюрократични и организационни проблеми, които ги има и в Германия и като цяло са всеобщ проблем в медицината. Тъй като тази болница е концепирана по този начин и тя не е стандартно здравно заведение за Германия, работи според представата на ръководството си за нещата. Също така лекарите са на много високо, действително световно ниво. Третата особеност е, че се обръща голямо внимание на научната дейност, защото в медицината е много важно лекарят да не се занимава само с рутинна дейност. Естествено, основната цел е да лекуваме болните, но дори и само в това отношение можеш да бъдеш много по-добър ако се задълбочиш в нещата, ако анализираш причините, начините и резултатите от това, което правиш, т.е. да подложиш всичко на научен анализ. И солидната научна дейност е много важен, трети стълб на клиниката, в която работя.

 

Вие също така сте преподавател по неврохирургия. Къде преподавате?

 

В Медицинския университет в Хановер, който е държавен университет. В клиниката нямаме студенти, а сме асоциирани с този университет.

 

Болницата, в която работите, е частна. Какви са нейните особености като такава?

 

Има две възможни форми на организация на частните клиники и болници. Едната е ориентираност към лесна и бърза възвращаемост на средствата. Тогава клиниката трябва да селектира болните и да извлича максимална печалба от тях, например да ги изписва бързо, да не прави сложни операции и т.н. Но в Германия голяма част от болниците вече са организирани на частни начала, т.е. около една трета от здравните заведения принадлежат на някакви частни структури или вериги. Извършват стопроцентова услуга, която не се противопостовя на държавната медицина. Подложени са на едни и същи правила и изисквания. Те намират различни управленски решения, за да се справят и да се преборят на пазара. Така че това противопоставяне на двете форми на собственост на здравните заведения в България е изкуствено създадено според мен.

 

Но като частна болница най-вероятно е труднодостъпна за хората от гледна точка на цената на услугите и грижите, които предлага.

 

Да, това е така. Има и една част пациенти в Германия, които са застраховани и фондовете им покриват лечението. Но за да съществува болницата, тя трябва да се издържа по някакъв начин.

 

Явно в съвременния свят високо ниво медицина няма как да съществува само с подкрепата на държавата.

 

Зависи каква е подкрепата. В случая тази клиника няма никаква подкрепа от държавата. Плаща си данъци в пълен размер, не получава субсидии.

 

Дали държавите, в случая Германия, са склонни да финансират най-новите методи и техники на лечение, които хората да могат да получат безплатно?

 

Днешната медицина става толкова скъпа - поради технологичния напредък, поради развитието на много нови медикаменти, например вземете онкологичните или някои хормонални препарати, които удължават живота на хората, но струват десетки хиляди долари..., ако всичко това трябва да се осигури на всеки един пациент, просто няма такава икономика в света, която може да го поеме това нещо.

 

А защо трябва да са толкова скъпи специално лекарствата?

 

Това е въпрос от друго естество. Със сигурност имат огромни капиталови вложения в тяхното развитие и производство. Това е чисто икономически въпрос. Но тук можете да ми зададете контравъпрос: защо не е създадено лекарство против малария, например.

 

И отговорът е – защото малария има в Африка, където не могат да се продават скъпи лекарства.

 

Здравните компании инвестират предимно в лечението на такива заболявания, от които страдат хората от западния свят, а не хората от Третия свят.

 

Тогава не е ли възможно да се измисли цялостно лечение на онкологичните заболявания, от които страдат и хората от т.нар. бели държави?

 

Това е въпрос на време. Днешната онкология не е това, което е била дори преди пет години. Напредъкът е изключително бърз. Има някои типове онкологични заболявания, при които има революционна промяна в лечението им с помощта на някои нови препарати. Това не касае всички тумори и не става въпрос за излекуване на тези болни, а за превръщането на туморните в хронични заболявания, които могат да се поддържат - като диабета например.

 

За съжаление при мозъка този напредък не е толкова изразен все още, но и там се работи изключително много. Туморите са бич за цялото общество и са бич особено за хората над една определена възраст.

 

Съществува мнение, че онкологичните заболявания са много по-често срещани в наши дни. Според Вас в областта на неврохирургията има ли действително увеличение на тези заболявания или се касае и за по-добра диагностика в днешно време?

 

Със сигурност разширената диагностика и достъпът до диагностична апаратура има значение. Преди време една голяма част от тези заболявания не са били откривани. А и някои от мозъчните тумори са неактивни, т.е. съществуват, но не се развиват и човек пак може да достигне до определената му възраст. Мисля, че и обществото е по-концентрирано върху тази тематика. Въпросът е свързан и с промяната на структурата на населението. В нашите страни все по-голяма част от населението достига до определена възраст, а онкологичните заболявания са проблем на хора над определена възраст, докато инфекциозни и травматични са присъщи за по-млада възраст. Но като цяло, абсолютната честота на мозъчни тумори не е нараснала. Има национални статистики на развити страни, които са много детайлни и те доказват това.

 

Съществува ли нещо като географска карта на тези заболявания, т.е. къде по света са разпространени най-много?

 

Правени са такива изследвания, но няма някаква статистически значима разлика за различните страни. Тези изследвания са интересни, защото биха могли да покажат връзка с някои фактори на околната среда. Но за мозъчните тумори такива не са установени.

 

Има много интересни проучвания в САЩ на бялото и тъмнокожото население, но и там не са установени разлики. Това означава, че няма и генетични предпоставки, които да водят до по-голяма честота в една или друга част от популацията.

 

Щом няма генетична обусловеност, съществува ли тогава някакъв механизъм за превенция на такива заболявания от страна на хората и от страна на лекарите?

 

Търсенето на причината за появата на мозъчни тумори би могла да ни даде отговор на въпроса как да се предпазим от тях, но няма данни за непосредствена причинно-следствена връзка с фактори на околната среда, предизвикващи мозъчни тумори. Има комбинация от множество фактори, действащи дълго време върху гените на мозъчните клетки, а всеки онкологичен процес се дължи на някаква аномалия на гените на съответните туморни клетки.

 

До тази мутация могат да доведат толкова много фактори, че не може да се определи еднозначна връзка.

 

Единственото, което може да се направи е да се потърси своевременно лекарска помощ и да не се разчита на самолекуване и други методи, които са псевдоефективни.

 

Говорите основно за мозъчни тумори. Те ли представляват основна част от работата Ви?

 

Неврохирургията се занимава както с туморните, така и със съдовите процеси в мозъка, с възпалителните заболявания, вродени аномалии, дегенеративни заболявания на гръбнака и т.н.

 

Но туморните процеси са може би най-тежката част от работата?

 

Може да се каже. За мен те са най-интересната част. Съдовите процеси също бяха много предизвикателна част, но лечението им претърпя един огромен скок с въвеждането на ендоваскуларните методи на лечение, чрез които в голяма част от случаите се избягват отворените операции. Това изцяло промени на практика съдовата неврохирургия. Но така или иначе подходът към пациентите и при туморните, и при съдовите и другите заболявания, е много сходен.

 

Казвате, че медицината в световен мащаб става двукласова. Въпреки че донякъде засегнахте темата, бихте ли конкретизирали какво имате предвид?

 

Както вече говорихме, тази изключително скъпа медицина, която не е по силата на нито едно развито общество, няма как да бъде предоставена на 100% на всяко лице. Различните страни имат различно решение. Някои си затварят очите и казват, че не е така. В други страни, между които и Германия, съществува частна застраховка, която би трябвало да покрива и скъпите лечения. Което пък, естествено, носи и своите негативи, защото хората, които разполагат с тази допълнителна застраховка, биват подлагани на ненужни манипулации и много често биват "свръхлекувани". Понятието „двукласова медицина“ може да звучи страшно, но на него трябва да се гледа по-скоро рационално. Това означава, че трябва да се предприемат някакви структурни решения на национално ниво.

 

Но голяма част от заболяванията могат да се лекуват и с не толкова скъпи техники и технологии. Освен това се връщаме на темата защо трябва да са толкова скъпи лекарствата, защо трябва апаратура, за която се знае, че себестойността й е доста по-ниска, да се продава на такава завишена цена.

 

Това е проблем, който не лекарите, а обществата трябва да решат.

 

Но пък ако трябва да се транслира това за една страна като България, може да се помисли за надрегионални и наднационални центрове, а не както е досега - да се разделят малкото средства на още по-малки порции и да се дават на всеки по някакъв принцип на равенство, но не и на принципа кой най-добре се справя. Вместо да се създават нови и нови структури, те трябва да се обединяват. И тогава ресурсите ще бъдат концентрирани на едно или на две места и ще може да се осигури лечението на сложните проблеми, а по-леките и спешните заболявания могат да се лекуват по регионален принцип.

 

Може би тези съвети е хубаво да бъдат прочетени и от хората в Министерството на здравеопазването.

 

Това са познати принципи. Те се знаят, но не се прилагат, просто защото медицината е злободневен и социален проблем. За да се направи реформа в здравеопазването, трябва и обществото да я иска. Това не е проблем на политиците, не е проблем на лекарите, а е проблем на цялото общество. Трябва да има желание и консенсус, че трябва да се върви в тази посока.

 

Хората в България имат изисквания здравеопазването да е едновременно безплатно и качествено.

 

Трябва да имат реална представа. Каква сума се внася за здравните вноски, в крайна сметка каква сума се събира и какво може да се позволи с това, което е събрано. Естествено, хората може би са прави в това, че има нерационално разпределение на средствата.

 

Като че ли имаме една народна черта да смятаме, че всичко чуждо е по-добро, включително и що се отнася до чуждите здравни системи. Със сигурност обаче и те имат своите недостатъци. Бихте ли разкрили кои са недостатъците на германското здравеопазване според Вас? Или по друг начин казано – какви са предимствата на българската здравна система?

 

Това са различни въпроси. Знаем, че има много хора, които ходят в чужбина поради една или друга причина, но знаем и че има много хора, които се връщат не съвсем доволни от това, което са получили. И въпреки това тенденцията продължава. Много често се отива някъде не защото се очаква нивото на помощ да е по-високо, а защото се очаква по-различно отношение. Има някои страни, близки до България, които добре посрещат пациентите си, те са ескортирани от началото до края, винаги има към кого да се обърнат, когато имат въпроси... Всичко това са организационни неща и не са свързани със самата медицинска услуга, но те могат да се превърнат във водещ мотив когато човек търси къде да бъде лекуван. И в това отношение в България има много какво да се работи и подобрява. В България лекарят е на една патриархална позиция спрямо пациента.

 

Друго нещо, за което трябва да се замислят и управляващите, е изтичането на голям финансов ресурс, когато българите не се лекуват в България.

 

Ако този ресурс остане в България и бъде вложен по рационален начин в развитие на българската медицина, ще има огромен ефект. Но за това също трябва да се работи насочено.

 

Вече ако се сравняват здравните системи – със сигурност няма никъде идеален вариант. Ако попитате английски, френски, немски пациент..., всеки от тях ще се оплаква. И ще ви изтъкне достатъчно причини и то сериозни, реални причини защо не е доволен от системата и иска нещо да се промени. Немският модел е изключително удачен. Той покрива цялото население и то получава една добра медицинска помощ. Но достъпът до най-добрата медицинска помощ не е толкова лесен навсякъде в Германия. Има дълъг период на чакане за достъп до специалисти. Също така за изследвания, които са по-скъпи, може да се чака седмици или месеци. И веднага правя паралел с България, където един пациент може в рамките на ден-два да намери достъп и да получи консултация от най-добрите специалисти в държавата. Освен това може да си избере къде да бъде лекуван, включително и в другия край на България. Тези неща просто не бива да се подценяват.

 

Не е ли по-важна компетентността на лекарите, отколкото отношението?

 

Да, но представете си, че отивате на непознато място, не знаете какво ви очаква, чувствате се малък и виновен, не знаете към кого да се обърнете... Аз имам много такива пациенти и затова винаги се опитвам да разбера каква е причината да отидат в чужбина и по какви критерии правят избора си. А споменах тази особеност, защото трябва има промяна в това отношение, трябва да се работи в тази насока. Въпреки че човек не си сменя толкова лесно мисленето. Болният трябва да бъде поставен в центъра на нашата дейност , включително от по-ниските нива. Защото в крайна сметка той е най-големият актив, който има един лекар.

 

Вие отдавате голямо значение на човешкия фактор в процеса на лечение.

 

Факторите са неразривно свързани. Това е един от принципите на проф. Самии.

 

Може ли пациентът да повлияе на лечението?

 

Със сигурност може да повлияе и то още от самото начало, когато взема решение за една или друга форма на лечение и въобще за провеждането на лечение. Т.е. пациентът трябва да има една активна позиция. Вече когато тръгнат нещата, е важна нагласата на болния, позитивното му отношение, дали има желание да извърви пътя до края. Психологическият фактор е много силен. Вярата е много важна.

 

Казвате, че в отношенията между лекар и пациент в България съществува един патриархален модел. Споменахте също така, че пациентът трябва да има активна позиция. Според Вас трябва ли да се промени този модел?

 

За да се промени този модел трябва да го искат и двете страни. Не е хубаво да се обобщават нещата, но ако вземем един средностатистически случай - пациентът отива при лекаря и казва: "Ти кажи, ти знаеш какво трябва да направя." Лекарят е човека, който трябва да даде максимално точна и разбираема информация, включително за алтернативите форми на лечение и техните предимства и недостатъци. Ако някой от методите има категорично предимство, да наблегне и дори активно да посъветва за него. Но в крайна сметка пациентът трябва да вземе решение за съдбата си и лечението си.

 

В България болните делегират вземането на решение на лекаря.

 

И това е един от потенциалните източници на неудовлетвореност накрая. Всеки един изход, който е по-различен от най-хубавия, бива отдаван на лекаря, който е взел решението. Идеята е, че човек трябва да се научи да носи отговорност. Вземането на решение за лечение е част от тази активна позиция в живота. Но и лекарите, и пациентите трябва да искат това да се промени.

 

 Мозъкът има ли своите тайни, които са неразкрити все още?

 

Можем да трансформираме въпроса на: "Какво знаем за мозъка?" Все още недостатъчно. Науката за мозъка сега е в центъра на научия и обществен интерес. Постоянно научаваме нови и нови неща. Но най-интересните въпроси все още остават неизяснени. Кои сме ние? Как мислим? Какво ни отличава един от друг? Как са организирани тези процеси, които ни правят хора? А в медицински аспект ние можем да лекуваме по-добре, отколкото преди, но сме далеч от това да кажем, че повечето заболявания могат да се излекуват или че съществено можем да повлияем на изхода от някое заболяване. Така че има огромен потенциал за изследване.

 

Едно от откритията във вашата област е, че всеки човек има различен мозък. Какво означава това?

 

Има част от нас, която ни прави личности и ни кара да мислим по различен начин, но се оказва, че и структурата на мозъка, разположението на някои центрове, които отговарят за сходни функции, не са идентични при отделните хора. Преди се смяташе, че има определени зони на мозъка, които отговарят за говор, за разбиране, за памет, за зрение, а сега се знае, че в основата им са вериги от мрежи, неврони и мозъчни центрове. И е възможно когато част от мозъка бъде постепенно увредена или засегната, някои други зони на мозъка да поемат тази губеща се функция. Мозъкът може да функционира различно въпреки, че външно изглежда по един и същ начин.

 

Казвали сте, че говорът се ръководи от различни центрове в мозъка, т.е. различни зони отговарят за майчиния език и за придобитите езици. Доколкото разбрах, това означава, че ако човек претърпи инсулт, може да загуби способността си да комуникира на майчин език, но не и на чуждия език. Правилно ли е това тълкуване?

 

Така е, но трябва инсултът да е много ограничен или да заема една малка област и тогава това може да се случи. Но това по-често се наблюдава при операции на тумори в говорната зона.

 

Вие виждали ли сте го?

 

Да. И тези неща започваме да ги наблюдаваме все по-често, защото са резултат от напредъка през последните години в неврохирургията. Защото целта вече не е само съхраняване на живота на хората, а и на мозъчните функции, на качеството на живот. Това се случва благодарение на новите технологии, за които говорихме преди малко. Те позволяват да се откриват много нови и интересни феномени.

 

Все пак нашата специалност е единствената, която дава директен достъп до живия мозък.

 

Една друга много интересна област е „Brain machine“ или „Brain-Computer Interface“, т.е. това е създаването на директна връзка между компютър (машина) и мозъка, без да има посредничество между периферната част на нервната система, т.е. на крайниците. Това означава, че мозъкът може да управлява директно действията на един компютър. Най-простият пример е когато решим да направим някакво движение, например да натиснем един клавиш на компютъра. Първо се създава намерение, т.е. план за действие в мозъка, след което решението се изпраща в двигателния център, който пък изпраща заповед до мускулите. Да бъде изведена тази информация директно от мозъка, без да се минава през крайниците - това понастоящем се прави чрез изследване на електрическата активност на мозъка.

 

Т.е. компютърът разчита директно командите на мозъка.

 

Тези открития биха имали огромно значение за хора, които са парализирани, инвалидизирани, без крайници... И ние, неврохирурзите, сме много тясно включени в развитието на тези изключително интересни проекти, защото единствени имаме пряк достъп до живия човешки мозък.

 

Звучи като научна фантастика. Кога можем да очакваме тези изобретения да навлязат в практическата медицина?

 

Вече има надеждни начини за командване на компютър от болни с т.нар. “Locked-in syndrome”, които са "заключени" в себе си и не могат да движат никакви крайници, а само да мигат и да движат очите си. Има вече много успешни разработки, но кога ще станат достъпни на пазара, това не мога да кажа. И докъде ще се стигне. Тук е много интересен моралния проблем, т.е. къде са границите. В крайна сметка говорим за един вид разчитане на мозъчната дейност на друг човек. Защото най-елементарното и първо ниво е да се разчитат моторни и двигателни функции. Въпросът е дали и къде трябва да се сложат граници.

 

За Вас, предполагам, е много интересно да сте близо до най-новите открития на човечеството и да сте част и от един научен процес.

 

Хубавото на неврохирургията е, че позволява освен да помагаме на болните, което е основната причина да станем лекари, но също така да се занимаваме и с наука, да изследваме мозъка.

 

Има ли други любопитни аспекти в развитието на неврохирургията през последните години?

 

Друга интересна тема е възстановяването на загубени функции чрез импланиране на биологични протези. Една от областите, в която има голям напредък, е възстановяване на слуха. При увреждане на слуховия нерв могат да се поставят имплантати в мозъчния ствол. Това са т.нар. стволови слухови имплантати. За съжаление възстановяването на зрението е много по-сложно и не може в скоро време да се очаква някакво технологично решение от рода на изкуствено око.

 

Лечението на гръбначните заболявания – на болката в кръста, на дисковите хернии, травмите, е също са в сферата на неврохирургията. В гръбначната хирургия има голям напредък. Това е една от най-бързо развиващите се сфери на медицината. Все повече колеги започват да извършват комплексни операции и то много успешно. Ключът към успеха, обаче, е не само технически перфектната операция. Въпросът е кога и дали трябва да се прави тази операция, т.е. индикациите за лечението. Именно това разделя добрите от лошите гръбначни хирурзи.

 

Изкушавам се да Ви попитам творец ли е създал човека според Вас? Вярващ ли сте?

 

Аз съм рационално мислещ човек. Естествено, има неща, които не са изяснени и там може да се допусне ролята на творец или създател, но все пак, ако се проследи цялата еволюция и развитие на живота на земята, се вижда, че

 

човек е част от тази еволюция.

 

Но дали ще можем някога да кажем как е станала последната стъпка, т.е. как човек се е осъзнал като такъв, дали там няма някаква божествена помощ, въобще някога ще можем ли да обясним себе си - това не мога да кажа.

 

Защо се разболяват деца?

 

Като изключим емоционалната страна на въпроса, в чисто научен план – нямам отговор. При децата след хематологичните, мозъчните тумори са на второ място по честота. Но това е било винаги така, не е нова статистика. 

 

При Вас в клиниката се лекуват често и български дечица, дори в момента тече  кампания за набиране на средства за лечението на няколко деца. Следите ли по-персонално българските пациенти?

 

Разбира се, че ги следя. Голяма част от тях идват, защото ме познават. Аз от няколко години имам консултативни прегледи и в София. Започването на тези консултации бе първата стъпка, но

 

вече ще започна и да оперирам в България.

 

Имам вътрешното желание и потребност да го направя това нещо.

 

Как ще осъществите това Ваше намерение?

 

Ще започна да оперирам в Пирогов от месец май. Смятам, че там може да се направи нещо наистина добро за българските пациенти. Ще използваме това, което вече има като база и възможност и ще работим да се разшири и усъвършенства.

 

Това е много хубава новина. Важно е да отбележим, че очевидно сте водени в тази стъпка от личен хуманизъм.

 

Аз също съм много ентусиазиран. В лицето на проф. Габровски, който е завеждащ Неврохирургия в Пирогов, имам абсолютен съмишленик, мислим за повечето неща по един и същ начин. Смятам, че заедно ще можем да направим нещо наистина хубаво.

 

Не е ли изтощителна Вашата работа – и емоционално, и физически?

 

Да, много е изтощителна и затова една от предпоставките човек да стане добър неврохирург е да е издръжлив и да не се отказва лесно. Това означава, че трябва да може да работи дълго време максимално съсредоточен, да може да взема правилните решения под напрежение и стрес. Някой беше изчислил, че по времето на една мозъчна операция лекарят взема между 5 и 10 хиляди решения. И човек трябва да е способен да се концентрира и да го прави часове наред. Естествено, накрая това е изтощаващо. Тези качества понякога са по-важни от това да си надарен, да си талантлив, защото с усилия и упорита работа можеш да компенсираш липсата на някакъв особен талант или сръчност.

 

Защото почти всички грешки в неврохирургията и въобще в хирургията се дължат на неправилно взети решения, а не на механична несръчност на хирурга.

 

В крайна сметка дори и да има някои неща, които механически са му трудно осъществими, вземането на алтернативно решение е начина да се постигне целта. В този смисъл психическата сила и устойчивост са много важни за неврохирурга. Връщам се на въпроса – да, много е натоварваща работата и най-хубавото нещо, което ни зарежда отново, е като видиш резултатите от добре свършената работа. А в неврохирургията общо взето има или добри, или лоши резултати. Много рядко има резулатати по средата. Още след операцията може да се види дали пациентът може да се движи, дали са запазени всички функции или не. Няма средно добри неврохирурзи, има добри или лоши.

 

Чувствали ли сте се безсилен понякога в работата си и как приемате това? Философски ли приемате ситуацията и какво си мислите в такива моменти?

 

Тук има две ситуации. Едната е когато медицината, т.е. неврохирургията няма лечение на някои заболявания. Тогава наистина човек може да подходи философски към нещата. Но другата е когато чувстваш, че лично не си постигнал оптималното, което е можело да бъде постигнато. И естествено, това се усеща на много по-лично и емоционално ниво. Човек трябва да го преодолее и да вземе поуките си, за да знае следващия път как да оптимизира действията си. Но не може да остави това неудовлетворение трайно в себе си и то да блокира следващите му действия. Има такъв израз – ако направиш веднъж грешка, не е проблем, проблем е ако я повториш. Анализът на грешките е много важна тема в медицината.

 

Остава ли Ви време за семейство и други занимания?

 

Да, остава ми, опитвам се да балансирам. В някои определени периоди от живота ми почти не съм намирал време за нещо алтернативно.

 

Ставали ли сте свидетел на някакво чудо в работата си, на нещо, което се е развило неочаквано добре, въпреки неблагоприятните прогнози?

 

Винаги има в медицината такива неща. Чудо се нарича това, за което няма готово рационално обяснение. Т.е. ние нямаме обяснение. Има такива неща, но аз не ги класифицирам като чудо, а като някакво реално явление, на което не мога да намеря обяснение, но е въпрос на време да се намери.

 

Примерно има едни злокачествени мозъчни тумори - глиобластоми, които са с много бързо развитие. Преди десетилетие тяхната преживяемост беше около шест месеца. Съществуват обаче една категория болни, т.нар. “Long term survivors”, преживяващи много дълго. Те са около 5-6% от заболелите.  Когато видиш такъв човек, можеш да възприемеш неговата история като чудо. Но сега се знае, че една част от тях са грешно диагностицирани, а друга част имат различна генетична структура на туморите, което ги прави с много по-добра прогноза. Днес това е феномен, който ние познаваме и квалифицираме. Всички болни с глиални тумори биват подлагани на генетичен анализ, за да знаем как да ги лекуваме и каква е прогнозата им.

 

Така че много от нещата, които някога са били възприемани като чудо, вече имат своето реално обяснение.

 

Има много неща, които все още са неясни, но е въпрос на време да ги научим. И в професионално отношение това си пожелавам – да живея достатъчно дълго и да съм активен, за да разбера отговорите на много от въпросите, които засега остават загадка.

 

 Снимки: личен архив и Георги Вачев

 

 

Коментари  

# +2 В. Пеева 25-04-2018 20:45
Искрени адмирации към труда ви, доктор Герганов!
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Allenisoma 15-02-2023 01:43
Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Timothyviecy 01-03-2023 06:02
На этом сайте вы найдете кулинарные рецепты,
праздничные и повседневные,
с подробными инструкциями и пошаговыми фотографиями.

Соус «Унаги»: https://worldfood1.ru/category/zakuski/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jamestwift 15-03-2023 09:47
На этом сайте вы найдете кулинарные рецепты,
праздничные и повседневные,
с подробными инструкциями и пошаговыми фотографиями.

Соус «Унаги»: https://worldfood1.ru/2023/02/28/kykyryza-s-orehami-po-kitaiski/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jamestwift 18-03-2023 08:49
На этом сайте вы найдете кулинарные рецепты,
праздничные и повседневные,
с подробными инструкциями и пошаговыми фотографиями.

Лимонад из детства «Лесная ягода»: https://worldfood1.ru/2023/02/28/reczept-vzyala-dorogom-restorane-vkusnyj-salat-iz-krabovyh-palochek-podojdyot-na-lyuboj-prazdnik/#respond
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Davidduabs 23-03-2023 07:09
Незабываемое рождество
Привет! Я бы хотел попросить тебя оставить отзыв о моей работе. Твои мысли и
мнение очень важны для меня, чтобы я мог постоянно улучшать свои навыки и
становиться лучше в своей работе.
Если тебе понравилось то, что я делаю, буду очень благодарен, если ты
поделишься своими впечатлениями и оставишь положительный отзыв. Если же
у тебя есть какие-то предложения по улучшению моей работы, то также буду
очень рад услышать их.
Заранее огромное спасибо за то, что найдешь время и поделишься своим мнением!
Матрица / The Matrix: https://gufg.com.au/cleaning-products-maestro-pental-delivers-strong-earnings#comment-216241 4d2e69f
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jamestwift 23-03-2023 08:35
На этом сайте вы найдете кулинарные рецепты,
праздничные и повседневные,
с подробными инструкциями и пошаговыми фотографиями.

Пламенный французский поцелуй: рецепт креп сюзетт от Евгения Клопотенко: https://worldfood1.ru/page/13/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Rosaura 26-03-2023 22:38
Игральные слоты в казике Пин Ап

Have a look at my site :: pin up casino ru: https://pin-up2023.ru/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Rosaura 26-03-2023 22:38
Игральные слоты в казике Пин Ап

Have a look at my site :: pin up casino ru: https://pin-up2023.ru/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Rosaura 26-03-2023 22:38
Игральные слоты в казике Пин Ап

Have a look at my site :: pin up casino ru: https://pin-up2023.ru/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Rosaura 26-03-2023 22:38
Игральные слоты в казике Пин Ап

Have a look at my site :: pin up casino ru: https://pin-up2023.ru/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kazino 28-03-2023 14:39
Онлайн-казино - это виртуальное аналогичное заведение, где игроки могут играть в азартные игры через Интернет https://www.pinterest.com/kazinocat/ Онлайн-казино предлагает широкий выбор игр, таких как игровые автоматы, блэкджек, рулетка, покер и другие, и часто предоставляет бонусы и другие поощрения для новых и постоянных игроков.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kazinor 29-03-2023 01:40
Онлайн-казино - это виртуальное аналогичное заведение, где игроки могут играть в азартные игры через Интернет https://www.pinterest.com/kazinocat/ Онлайн-казино предлагает широкий выбор игр, таких как игровые автоматы, блэкджек, рулетка, покер и другие, и часто предоставляет бонусы и другие поощрения для новых и постоянных игроков.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 SamuelJah 29-03-2023 02:22
Соусы
Наш сайт о кулинарии - это место, где вы найдете множество рецептов, советов
и идей для приготовления вкусной и разнообразной пищи. Мы постоянно
добавляем новые рецепты и предлагаем возможность общаться с другими
участниками сайта. Наши материалы помогут вам улучшить свои кулинарные
навыки и наслаждаться приготовлением и употреблением пищи
zh3G98
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Mskhainy 30-03-2023 17:14
Рассмотрите продать битый автомобиль дорого: https://vykup-auto-krasnodar123.ru/ в любом состоянии.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Mskhainy 03-04-2023 23:16
Реально помогли выкуп автомобилей с запретом на регистрационные действия: https://vykup-auto-krasnodar123.ru/ дорого.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Ekbhainy 11-04-2023 19:32
Реально классная компания выкуп машин: https://vykup-avto-ekaterinburg789.ru/ с любыми проблемыми.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Mskhainy 15-04-2023 03:36
Реально классная компания куплю машину на запчасти без документов: https://vikup-avto-msk77.ru/ деньги сразу.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Nvsbhainy 21-04-2023 18:53
Выбрал их среди остальных срочно продать на запчасти машину: https://vykup-avto-novosibirsk11.ru/ деньги наличными.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldfredy 22-04-2023 11:53
Flux Beambox Pro 50W Laser Cutter: https://www.amazon.com/dp/B0BSHGFG9K
http://www.amazon.com/dp/B0BSHGFG9K/: http://www.amazon.com/dp/B0BSHGFG9K
https://english.edusites.co.uk/?URL=site.ru: https://agriviet.com/redirect?to=aHR0cHM6Ly8zZC1Nb29uLWdyLmNvbS8
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldfredy 23-04-2023 07:24
Creatbot 3D Printers: https://rint-atob.com/
http://www.rint-atob.com/: http://www.rint-atob.com/
http://potinvestingsummit.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.melinda.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldfredy 23-04-2023 12:07
Freescan UE Combo: https://ue-bocom.com/
http://www.ue-bocom.com: https://www.ue-bocom.com/
http://www.redeletras.com.ar/show.link.php?url=http://site.ru: http://www.ratsoff.net/blog/nav?to=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RickeyNak 24-04-2023 05:00
Shining3D Autoscan Inspec 3D Scanner: https://pecaut-ins.com/
https://www.pecaut-ins.com: https://www.pecaut-ins.com/
http://sensorium.life/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.healthyhome.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Billycrato 24-04-2023 10:10
Sinterit 3D Printers: https://reuyt-oprs6.com/
http://www.reuyt-oprs6.com: https://www.reuyt-oprs6.com/
http://banner.zol.ru/noteb/adclick.php?bannerid=2677&zoneid=10&source=&dest=http://site.ru: http://www.fa.ru/_layouts/15/viewprofile.aspx?accountname=fadomain%5campetrov&returnurl=http%3a%2f%2fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Vlggrdhainy 24-04-2023 13:56
Один из самых дорогих выкуп авто с проблемами: https://vykup-avto-volgograd134.ru/ круглосуточно.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JamesTah 24-04-2023 17:13
FlashForge: https://gouid-fl54.com/
https://gouid-fl54.com: http://gouid-fl54.com
http://midwestbankcenter.gs/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://www.coloringcrew.com/iphone-ipad/?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 CharlesChift 25-04-2023 06:47
FlashForge 3D Printers: https://org-ers60.com/
https://www.org-ers60.com/: http://www.org-ers60.com/
http://ffd.microfundicion.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://images.google.bt/url?sa=t&url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jerrypap 26-04-2023 18:08
FlashForge: https://shluew2015.com/
https://www.shluew2015.com: http://www.shluew2015.com
http://knitflair.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://klubua.ru/redirect.php?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 AndrewHot 27-04-2023 08:47
FlashForge: https://uede6-us.com/
[url=http://www. uede6-us.com]http://www. uede6-us.com/
https://hyundai.avtofurgon.ru/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru: http://www.schaller-compositi.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 DouglasSwase 27-04-2023 13:50
FlashForge Guider 2s 3D printer: https://guefr34d.com/
http://guefr34d.com: https://guefr34d.com
http://e4delta.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://cse.google.com.kw/url?q=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Peterjouct 30-04-2023 07:08
Flashforge Creator 4-A: https://hforj78.com/
https://hforj78.com: http://www.hforj78.com/
http://www.saving-faith.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://valvesandautomation.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 CharlesMoize 03-05-2023 16:11
Flashforge Creator 3 Pro: https://inert3d-ftr.com/
https://inert3d-ftr.com/: http://www.inert3d-ftr.com
http://www.americanfleece.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://money.dailyhunt.in/click?clientId=c3_d1_a1_386541614&uniqueId=c3_d1_a1_3865416145c1354f77fc7d1.74047057&adId=81062&campaignId=59176&adPlacement=web&reqTime=1544770807&billingTypeId=3&orderId=-1&forceTracker=&__oadest=https%3A%2F%2Fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Blainerix 04-05-2023 06:22
FlashForge: https://guefr34d.com/
https://www.guefr34d.com/: http://guefr34d.com
http://sinisterwrench.orfay.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ese.devinmorrow.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Davidmeree 04-05-2023 19:05
FlashForge Guider 2 3D printer: https://uider3d-ert.com/
https://www.uider3d-ert.com: http://uider3d-ert.com
http://www.somadoll.com: http://www.securityengineering.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 BruceSem 05-05-2023 17:58
Creatbot 3D Printers: https://stevensconsultinggroup.com/
http://www.stevensconsultinggroup.com/: https://www.stevensconsultinggroup.com
http://medmal4doctors.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.scalp-spa.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Marcohenue 07-05-2023 09:24
Raise3D 3D printers: https://gnpschandigarh.com/
http://gnpschandigarh.com: https://www.gnpschandigarh.com/
http://2904890.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru: http://komaba-eminence.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Erickfub 10-05-2023 16:13
Einscan SE: https://northtorontohealth.com/
http://www.northtorontohealth.com/: https://northtorontohealth.com/
http://higherbalance.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ww17.startsearches.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 WilliamOpini 11-05-2023 13:06
Raise3D E2: https://universalbloggingtips.com/
https://universalbloggingtips.com.com: http://universalbloggingtips.com.com
http://kop16.ru/forum/go.php?http://site.ru: https://ichi.pro/web/action/redirect?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Cyrilfum 12-05-2023 21:05
Raise3D E2CF 3D printer: http://medicina-ucr.com/
http://medicina-ucr.com: https://medicina-ucr.com
http://onlybelieve.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://zsmspb.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kennethfarge 14-05-2023 10:06
Raise3D Pro2 Plus Dual Extruder: https://hmscossack.org/
http://hmscossack.org: https://www.hmscossack.org/
https://smart-watchs.ru/link.php?url=http://site.ru: http://intheirshoes.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 PlamenaDew 18-05-2023 19:17
Давам квартири за нощувки в центъра на Варна: https://teviapartments.com целогодишно.
Отлични условия и цени!

https://teviapartments.com/wp-content/uploads/tevi-apartments-pure-blue-logo.png: https://teviapartments.com

Адрес: Варна /Център/
бул. „Цар Освободител“ 23Б
Google Maps: https://goo.gl/maps/bwz3AC1ZagNshk3p6
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Francismut 20-05-2023 16:22
TRILAB AzteQ: https://azteqindustrial.com/
http://www.azteqindustrial.com: http://azteqindustrial.com
http://delmardeflooringcontractor.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.unamex.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Haroldgyday 21-05-2023 07:23
3D Labs HTX: https://htxindustrialprinter.com/
http://www.htxindustrialprinter.com: http://www.htxindustrialprinter.com
https://images.google.hu/url?q=http://site.ru: http://zte.ru/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JeraldDuEfe 21-05-2023 13:55
Original Prusa i3 MK3S+ 3D Printer: https://mk3splusprinter5.com/
https://www.mk3splusprinter5.com/: http://mk3splusprinter5.com
http://login.zorac.aub.aau.dk/login?url=http://site.ru: http://www.tssdnews.com.tw/gourl.php?tb_name=tb_ec&PK=22&goto=https%3A%2F%2Fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 ScottMeque 21-05-2023 18:26
Original Prusa i3 MK3S+ 3D Printer DIY Kit: https://mk3splusdiyprinter89.com/
https://www.mk3splusdiyprinter89.com/: http://www.mk3splusdiyprinter89.com/
http://pprmhi.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.halfoffthegoodstuff.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Joshuanat 23-05-2023 03:00
Original Prusa XL: https://xl3dprinting65.com/
https://www.xl3dprinting65.com: http://xl3dprinting65.com
http://w.cattlemarketing.com/sitebannerclicks.php?bannerID=43&page=commodities&URL=http%3a%2f%2fsite.ru: http://www.privatetutornetwork.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michaelbesia 23-05-2023 03:03
Наш сайт "Кулинарные тайны" - это уникальный ресурс, который поможет вам приготовить самые вкусные блюда для себя и своих близких. Мы собрали в одном месте лучшие кулинарные рецепты на любой вкус - от простых и быстрых до сложных и изысканных.
Наши рецепты подойдут как для начинающих, так и для опытных кулинаров. Мы подробно описываем каждый шаг приготовления, даём полезные советы и рекомендации по выбору ингредиентов и способам приготовления.
Кроме того, мы постоянно обновляем нашу коллекцию рецептов, чтобы вы всегда могли найти что-то новое и интересное для себя. У нас вы найдете рецепты мясных и рыбных блюд, супов и закусок, десертов и выпечки, а также многое другое.
Мы уверены, что наш сайт станет вашим надежным помощником в кулинарных делах. Приготовьте вместе с нами самые вкусные блюда и порадуйте своих близких и друзей!

Рецепты -
fgjhjhjhngf
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 CarlosVof 23-05-2023 10:22
Original Prusa SL1 3D printer: https://prusasl1printer4.com/
https://www.prusasl1printer4.com: http://www.prusasl1printer4.com
http://dillianwhyte.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://strathclydecooperage.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 ThomasRar 23-05-2023 17:25
TRILAB 3D Printers: https://trilab4maker.com/
https://www.trilab4maker.com: http://trilab4maker.com
http://flyportlandairportor.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.farmormedia.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Williamtom 24-05-2023 05:13
Unitree Robotics Dogs: https://unitreepet5bots.com/
http://unitreepet5bots.com: https://unitreepet5bots.com/
http://darienconsulting.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://cp1.nochelpdesk.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 MichaelRem 24-05-2023 09:59
DOBOT Robots: https://dobotautomation52.com/
https://dobotautomation52.com/: https://dobotautomation52.com/
http://annrhawkins.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://marineresponse.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 MichaelDooli 24-05-2023 15:10
DOBOT M1 Robotic Arm: https://dobotm1arm.com/
https://www.dobotm1arm.com: https://www.dobotm1arm.com
https://premierwholesaler.com/trigger.php?r_link=https%3A%2F%2Fsite.ru: http://ccong.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JamestoG 25-05-2023 13:59
DOBOT Magician Basic Model Arm: https://dobotarm7tech.com/
http://www.dobotarm7tech.com: https://www.dobotarm7tech.com/
http://customnetting.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://esaltwaterfish.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Robertmurdy 25-05-2023 18:26
DOBOT Magician Basic Model Arm: https://dobotarm7tech.com/
https://www.dobotarm7tech.com: https://www.dobotarm7tech.com/
http://solve.pro/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru: http://aseguradorabajio.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 WillieMib 26-05-2023 08:44
Original Prusa SL1S SPEED 3D printer: https://prusa65speed3d.com/
http://www.prusa65speed3d.com/: http://prusa65speed3d.com
https://nur.gratis/outgoing/146-75dd4.htm?to=http://site.ru: https://track.icommercemarketing.com/tracking202/redirect/cl2.php?q=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 KennethBes 26-05-2023 16:06
DOBOT Magician Educational Model Arm: https://magicianeducationalarm5.com/
http://www.magicianeducationalarm5.com: http://magicianeducationalarm5.com
http://resultmanagement.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://clebourne.co.uk/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 AnthonyDaymn 27-05-2023 10:10
DOBOT MG400 Robotic Arm: https://dobotmg400arm.com/
http://www.dobotmg400arm.com/: http://www.dobotmg400arm.com/
http://www.bakingprovisions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://hearthandsill.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 BrianPhaks 28-05-2023 07:53
Unitree Robotics B1: https://b1roboticsolutions.com/
http://b1roboticsolutions.com: http://b1roboticsolutions.com
http://autoloanforce.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://zenmasterracing.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JamesNew 28-05-2023 15:42
Unitree Robotics Go1 Air: https://robotic54gofree.com/
https://www.robotic54gofree.com/: http://www.robotic54gofree.com
http://asaig.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://e-novosti.info/blog/for.php?a=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 GilbertSpaks 30-05-2023 15:33
Einscan-SP 3D Scanner: https://ocoeezipz.com/
http://www.ocoeezipz.com: https://ocoeezipz.com/
http://riversideheart.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://creekmurassetmanagement.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 definepodcast 31-05-2023 06:13
Our projectors offer powerful light sources and contrast ratios that produce incredible imagery, even in difficult lighting conditions.
https://definepodcast.com/ projector
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Justinred 31-05-2023 16:21
Shining3D FreeScan UE Pro: https://animal-sanctuary.org/
http://animal-sanctuary.org: http://animal-sanctuary.org
http://aafltsvconline.net.ln.is/url/go/?url=http://site.ru: http://emetophobie.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Randyjag 02-06-2023 19:05
Einstar 3D Scanner: https://trinitychurchelmira.org/
https://www.trinitychurchelmira.org: https://trinitychurchelmira.org/
http://www.gyogan.net/su/ps_search.cgi?act=jump&access=1&url=http://site.ru: https://www.google.tk/url?q=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Leroyamots 03-06-2023 08:36
Creality Sermoon D3: http://www.amazon.com/dp/B0C39GD44C
http://www.amazon.com/dp/B0C39GD44C: https://amazon.com/dp/B0C39GD44C/
http://airportextremesetup.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://www.allmccall.com/tosite.php?url=http%3a%2f%2fsite.ru&pageid=18463
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JosephHem 03-06-2023 15:07
Creality K1 MAX: http://www.amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z
http://amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z: https://amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z
http://suzanshoman.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.zoomfactoronline.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 ArthurSpire 04-06-2023 08:51
Intamsys Funmat HT Enhanced: https://oper-wer376.com/
http://www.oper-wer376.com: https://oper-wer376.com/
https://fastprintphoto.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ww31.inspace.com.au/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michaelbaf 04-06-2023 16:55
Intamsys Funmat 310: https://intamsys4funmat310.com/
http://www.intamsys4funmat310.com: http://www.intamsys4funmat310.com/
http://www.coldsaws.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://bahiavillas.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Robertvor 05-06-2023 15:07
Unitree Robotics Go1 Edu: https://roboticlearninggo1.com/
http://www.roboticlearninggo1.com: https://roboticlearninggo1.com/
http://mirc.jha.or.jp/cgi-bin/w/w-tide?URL=http://site.ru: https://toolbarqueries.google.co.id/url?q=https%3A%2F%2Fsite.ru/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Andrewvor 05-06-2023 20:05
Unitree Robotics Go1 Pro: https://roboticprogo15.com/
https://roboticprogo15.com: https://www.roboticprogo15.com/
http://www.keil-law.co.nz/ra.asp?url=http://site.ru: https://www.virtuagirlhdbabes.com/out/63.php?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Georgebet 06-06-2023 07:38
Unitree Robotics A1: https://robotic65companions.com/
http://robotic65companions.com: https://robotic65companions.com
http://www.ici-icn.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://grannegelmeneppie.cf.linkis.com/url/go/?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JeffreyHough 06-06-2023 19:09
FLUX Laser Cutters & Engravers: https://fluxcuttingtech5.com/
http://fluxcuttingtech5.com: http://fluxcuttingtech5.com
http://capitalgrille.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://nvimp3.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JamesveW 07-06-2023 14:01
FLUX Beambox 40W Laser Cutter: https://fluxlaser2engraver.com/
https://fluxlaser2engraver.com/: https://www.fluxlaser2engraver.com
http://jifenbao.geihui.com/go.php?url=http://site.ru: http://psoupdate.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Virgilburdy 08-06-2023 09:40
FLUX Beamo 30W Laser Cutter: https://flux34laserengraver.com/
http://www.flux34laserengraver.com/: http://www.flux34laserengraver.com
http://textronfloorplanpay.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://toolbarqueries.google.gl/url?q=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RichardRag 09-06-2023 07:32
FLUX HEXA Laser Cutter and Engraver: https://hexalaser6cutting.com/
http://www.hexalaser6cutting.com/: https://www.hexalaser6cutting.com/
http://erickson-family.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://show.jspargo.com/attendeeAcquisitionTool/src/tracking10click.asp?caller=attAcqWidget&widgetId=61&redirectUrl=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RobertHib 09-06-2023 14:02
xTool D1 Pro 20W Laser Cutter and Engraver: https://xtoold1pro20w.com/
http://www.xtoold1pro20w.com: https://www.xtoold1pro20w.com/
http://mediamorons.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ifitsgoyaithastobegood.cafe/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 ThomasDaync 11-06-2023 11:06
xTool D1 Pro (20W, 2-in-1 Kit): https://pro200wkit.com/
http://www.pro200wkit.com: https://pro200wkit.com
http://www.gisandmapping.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://capco.co.kr/main/set_lang/eng?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RogerWaf 11-06-2023 15:47
xTool D1 Pro (10W, 2-in-1 Kit): https://pro10wkit.com/
https://pro10wkit.com: https://www.pro10wkit.com
http://lundkvist.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://buylocalbuynow.com/api/buylocal/v2/trackClick.json?requestid=8725595&internalid=8541&inventoryType=u&redirectUrl=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Scottmed 12-06-2023 04:11
Creality K1 MAX: http://www.amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z
https://amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z: https://www.amazon.com/dp/B0C3DLGT9Z
http://secondbeat.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://dodgelandcars.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 BrianHal 12-06-2023 13:53
Flashforge Creator 4-A 3D Printer: https://holocaust-concerts.org/
http://holocaust-concerts.org: https://holocaust-concerts.org/
http://kohalib.usim.edu.my/cgi-bin/koha/tracklinks.pl?uri=http://site.ru: http://saudicinema.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 LarryReive 13-06-2023 03:35
Flashforge Guider 3 Plus 3D printer: https://neodatis.org/
http://neodatis.org: http://www.neodatis.org
http://www.barnesfoundation.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://arinastar.ru/forum/away.php?s=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Edmondmuh 13-06-2023 12:21
FlashForge Guider 2s 3D printer: https://tech4parties.org/
https://www.tech4parties.org/: https://www.tech4parties.org
http://www.mtiou.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://xn----8sbkdqibmrdgt3a.xn--p1ai/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldoceaw 22-06-2023 09:19
FlashForge: https://dissertationfirm.com/
http://dissertationfirm.com: http://www.dissertationfirm.com/
http://whitney.gs/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ww31.repelis.tv/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Williambet 23-06-2023 09:18
Flashforge Creator 4-A 3D Printer: https://holocaust-concerts.org/
http://www.holocaust-concerts.org: http://www.holocaust-concerts.org
http://grannyinlove.com/cgi-bin/out.cgi?click=2_640x480.jpg.23962&url=http://site.ru: http://1t2k.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Scottmak 25-06-2023 21:02
FlashForge Guider 2s 3D printer: https://tech4parties.org/
http://www.tech4parties.org: https://www.tech4parties.org/
http://www.gaukonigshofen.de/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://ieeeonline.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 MiguelSlala 26-06-2023 06:09
Flashforge Creator 3 3D Printer: https://understandinganime.com/
http://www.understandinganime.com: http://understandinganime.com
http://pediatriajournal.ru/authors/show4797/talyipov_s.r..html?returnurl=http%3a%2f%2fsite.ru: https://3-15.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 GeraldPem 27-06-2023 10:35
FlashForge Guider 2 3D printer: https://schlaflyfarmersmarket.com/
http://www.schlaflyfarmersmarket.com/: https://schlaflyfarmersmarket.com/
http://weekly.misty.ne.jp: http://flu-track.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RobertNeego 28-06-2023 06:55
Freescan UE Combo: https://eggsinthenest.com/
https://eggsinthenest.com: https://www.eggsinthenest.com/
https://cse.google.se/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fsite.ru: https://inversionistas.hites.com/web/agen31dewa212/home/-/blogs/promo-paling-menguntungkan-slot-bonus-100-new-member-dewa212?_33_redirect=https%3A%2F%2Fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 ThomasFrard 29-06-2023 08:32
Autoscan Inspec: https://patx.org/
https://patx.org: http://www.patx.org/
http://durazelastomer.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://fishjet.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Victorlek 29-06-2023 20:47
Original Prusa i3 MK3S+ 3D Printer: https://srnlive.com/
https://srnlive.com: https://srnlive.com/
https://mlbkteybjskp.i.optimole.com/l-LOidA.HWro~30aa9/w:auto/h:auto/q:76/http://site.ru: http://elvispresleycharities.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 WillieVob 30-06-2023 07:07
Original Prusa i3 MK3S+ 3D Printer DIY Kit: https://71bait.com/
https://www.71bait.com/: https://www.71bait.com
http://howarddhappy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://soso080.in2000.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JerryUndOt 01-07-2023 07:07
Интернет магазин 3D принтеров: https://usru-ek3d.ru/
https://www.usru-ek3d.ru: http://usru-ek3d.ru
http://annasjeans.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://tjm.aero/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 MaynardUncex 04-07-2023 06:12
Online elementary school: https://onlineelementaryconnect3.com/
http://onlineelementaryconnect3.com: https://www.onlineelementaryconnect3.com/
http://gaspardmonge.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://bicius.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Douglasroupt 04-07-2023 17:25
How to Enroll in K-12 Online: https://k12online6enrollment.com/
http://www.k12online6enrollment.com: http://www.k12online6enrollment.com
http://kyzsu.com/it/changecurrency/9?returnurl=https%3A%2F%2Fsite.ru: http://eagleclawcoffee.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Howardliple 05-07-2023 05:30
Exploring Career Opportunities After Graduating from a K-12 Online School: https://onlinecareerpathways98.com/
http://onlinecareerpathways98.com: http://www.onlinecareerpathways98.com/
http://kabillion.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.realtimeracks.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 BennyJesse 05-07-2023 16:06
Online Middle School: https://middleweb3dacademy.com/
http://middleweb3dacademy.com: http://middleweb3dacademy.com
http://nationalshooter.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://form-fit.com/trigger.php?r_link=https%3A%2F%2Fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RobertNoste 06-07-2023 08:40
3d printers: https://iner3d-rev04.ru/
https://iner3d-rev04.ru: https://www.iner3d-rev04.ru
http://kopitaniya.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru: http://mstuca.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Stevenenlaf 08-07-2023 01:44
Welcome to Casino GAMA - where excitement meets unique entertainment!
Discover an exhilarating world of games, luxury, and unforgettable winnings. Join
us now and experience the luck that can change your life!

https://clck.ru/34Tfxm Casino GAMA
https://clck.ru/34TfyF Casino CatCasino
https://bit.ly/3CAV6Ce A remote server couldn't be cheaper!!!
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 JosephLon 08-07-2023 18:42
Original Prusa XL 3D Printer: https://educationalbackup.org/
http://educationalbackup.org: https://educationalbackup.org/
https://rkm.hatenablog.com/iframe/hatena_bookmark_comment?canonical_uri=https%3A%2F%2Fsite.ru: http://good-housekeeping.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michaelbex 10-07-2023 06:06
Original Prusa SL1 3D printer: https://niftydateideas.com/
https://www.niftydateideas.com/: http://niftydateideas.com
https://i.flyhigher.eu/rx/330x186,c_1,g_Center/http://site.ru: http://prestosupply.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldnache 10-07-2023 16:29
EinScan HX: https://youtu.be/r0dxH15y8Uw
http://www.youtu.be/r0dxH15y8Uw: http://www.youtu.be/r0dxH15y8Uw
http://www.apspos.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://receiveandpay.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jesussab 13-07-2023 06:30
Flux Beambox Pro 50W: https://pro50wflux45beambox.com/
http://www.pro50wflux45beambox.com: http://pro50wflux45beambox.com
http://greermckinley.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://votegabby.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Johnniepyhox 14-07-2023 08:30
Flashforge Guider 3: https://guider3flashforgetech.com/
https://guider3flashforgetech.com: http://www.guider3flashforgetech.com/
http://379648.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.logmein.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 DavidCib 31-07-2023 08:00
Creality Sermoon D3: https://sermooncrealitytriad2.com/
http://www.sermooncrealitytriad2.com/: https://www.sermooncrealitytriad2.com
http://americoldrealtytrust.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://resources.taitradio.com/security/errors/clock-incorrect/?ReturnURL=http%3a%2f%2fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Billyvar 01-08-2023 09:13
k12 online school: https://k12onlineed-01.com/
https://www.k12onlineed-01.com: http://www.k12onlineed-01.com/
http://sb-studio.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru: http://coldfighter.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michaelson 02-08-2023 17:53
online math programs for elementary schools: https://elementarymathonline.com/
http://elementarymathonline.com: https://elementarymathonline.com
http://ww17.voices.washingtompost.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://delaneyunruh.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 MichaelKem 03-08-2023 16:39
International School: https://globalreach45school.com/
https://www.globalreach45school.com: http://www.globalreach45school.com
http://medlink-agency.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.mesk.rockmekan.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RobertPAT 05-08-2023 08:31
What You Need to Know About Online Middle School: https://middle-schoolonlineguide.com/
https://www.middle-schoolonlineguide.com: http://www.middle-schoolonlineguide.com/
http://gloves.etvurdu.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://account-mynycb.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RobertWhorp 05-08-2023 12:57
Прогон сайта лиц.Заказать прогон Хрумером и ГСА по Траст базам с гарантией. Беру за основу для продвижения Ваши ключевые слова и текст.
Заказать Прогон Хрумером и ГСА можно в телеграмм логин @pokras777 здесь наша группа в телеграмм https://t.me/+EYh48YzqWf00OTYy или в скайпе pokras7777
или по почте
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 DavidWrogy 06-08-2023 09:18
online elementary school curriculum: https://onlineedu34elementary.com/
https://www.onlineedu34elementary.com: http://onlineedu34elementary.com
http://shop.pranafood.ru/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru: http://arclightdocs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 LeroyRoolf 07-08-2023 09:33
Tienda en lГ­nea de impresoras 3D: https://impresoras3dshop-65.com/
http://impresoras3dshop-65.com: http://impresoras3dshop-65.com
http://academicpathologylab.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://callanerd.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Donaldreark 08-08-2023 07:00
Impresoras 3D FlashForge: https://flash44forgeimpresoras3d.com/
http://flash44forgeimpresoras3d.com: http://flash44forgeimpresoras3d.com
http://ww31.portableairconditionersreview.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://premiermedica.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Calvinesser 08-08-2023 21:33
Impresora 3D Flashforge Creator 4-S: https://impresora-3d65flashforgecreator4s.com/
https://impresora-3d65flashforgecreator4s.com: https://impresora-3d65flashforgecreator4s.com
http://qedpost.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://Soyanews.info/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 FloydDoolo 09-08-2023 08:10
Impresora 3D FlashForge Guider 3: https://impresora3d-flashforgeguider3.com/
http://www.impresora3d-flashforgeguider3.com/: http://impresora3d-flashforgeguider3.com/
http://rint.ru/go/?url=http://site.ru: https://www.the-dressingroom.com/redirect.php?siteID=QFGLnEolOWg-n4Y11AMWfTwfliWDn0v4rw&url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 WilliamSoync 09-08-2023 17:50
Impresora 3D Flashforge Guider 3 Plus: https://impresora-3d-guider3plus.com/
https://impresora-3d-guider3plus.com/: https://impresora-3d-guider3plus.com/
http://kaman-ind-tech.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.oksocial.com/blogs/entry/What-are-dominant-and-recessive-alleles?likeMode=dislike&url=https%3a%2f%2fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Scottdut 04-09-2023 21:29
Raise3D Impresoras 3D: https://impresorasraise3d4es.com/
http://impresorasraise3d4es.com/: http://impresorasraise3d4es.com/
http://www.edi-software.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.soft99.com.tw/redirect.php?action=url&goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 HarrySop 05-09-2023 14:59
Raise3D E2: https://raise3dprintere2.com/
https://raise3dprintere2.com/: http://raise3dprintere2.com/
http://einsteinonthebeach.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.xata.co.il/redirect.php?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Georgeelolo 06-09-2023 19:26
Raise3D E2CF: https://aise-e2cfprinter.com/
https://aise-e2cfprinter.com/: https://www.aise-e2cfprinter.com/
http://myfrfr.com/site/openurl.asp?id=112444&url=http://site.ru: http://go2fbb.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Charlesdex 08-09-2023 09:09
Raise3D Pro3: https://pro3-aise38d.com/
https://www.pro3-aise38d.com/: http://pro3-aise38d.com/
http://goldeneagleaquaculture.ca/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://www.google.tn/url?q=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RaymondIgnix 26-09-2023 06:11
Raise3D Pro3 Plus: https://pro3plusrai890.com/
https://pro3plusrai890.com/: https://www.pro3plusrai890.com/
https://www.koa.or.kr/bbs/link.html?code=event2&number=2742&url=http%3A%2F%2Fsite.ru: http://hickorykist.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 RaymondIgnix 02-10-2023 13:26
Raise3D Pro3 Plus: https://pro3plusrai890.com/
http://pro3plusrai890.com/: http://www.pro3plusrai890.com/
http://bestdownloadsfree.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://so1.networksolutionsux.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Laverne 17-10-2023 18:38
Hi there to every body, it's my first visit of this website;
this web site contains remarkable and truly excellent data for
readers.

Here is my web blog; lasertest: http://adsagesafvrtasdasdtg3d.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Stevenenlaf 18-10-2023 19:07
Welcome to Casino GAMA - where excitement meets unique entertainment!
Discover an exhilarating world of games, luxury, and unforgettable winnings. Join
us now and experience the luck that can change your life!

https://bit.ly/45tSDpr Casino GAMA
https://bit.ly/3rUQCEU Casino CatCasino
https://bit.ly/3CAV6Ce A remote server couldn't be cheaper!!!
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Alba 23-10-2023 04:27
whoah this weblog is great i like reading your
posts. Stay up the great work! You know, lots of people are looking around for this
info, you could help them greatly.

Here is my page: federal prison: https://www.whitecollaradvice.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Susannah 23-10-2023 12:04
Thanks for one's marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to
encourage that you continue your great job, have a nice
day!

Also visit my website prison: https://www.prisonpro.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 John 25-10-2023 04:04
Howdy! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?

My blog covers a lot of the same topics as yours and I
feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel
free to send me an email. I look forward newark airport taxi to manhattan: https://jetblacktransportation.com/blog/limousine-mercedes/ hearing from
you! Terrific blog by the way!
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kandy 25-10-2023 08:45
I was extremely pleased to uncover this site. I need to to thank you for ones time for this fantastic
read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have
you bookmarked car service manhattan to newark airport: https://jetblacktransportation.com/blog/limo-service-in-nyc/ see
new things on your blog.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Indira 25-10-2023 12:44
Hey very nice blog!

my web page ... convict: https://www.whitecollaradvice.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 smas-lift.ru-fpMr 28-10-2023 17:55
SMAS лифтинг – безопасный, быстрый и эффективный способ привести кожу в порядок
ультразвуковой смас лифтинг https://www.smas-lift.ru: https://www.smas-lift.ru.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Cassandra 28-10-2023 20:53
Hurrah! Fіnally I got а web site fromm ѡhere I be capable of genuinely tаke
valuable іnformation ϲoncerning my study аnd knowledge.


Ꮇy һomepage - black top new york: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Grazyna 29-10-2023 03:08
I've been exploring for a little bit for any high quality articles ߋr weblig
posts onn tһіs kind of area . Exploring in Yahoo I fіnally stumbled upin tһis
site. Studying tһiѕ info Ѕo і am satisfied tо show that Ӏ've a very just riɡht uncanny feeling Ӏ found out jᥙѕt wһat I needed.
I sսch а lot without ɑ doubt wilⅼ make sure to do not
overlook thhis website аnd ρrovides it а glance onn
ɑ constant basis.

Look at my web-site: bella ϲar rental kennedy: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Grazyna 29-10-2023 03:10
I've been exploring for a little bit for any high quality articles ߋr weblig
posts onn tһіs kind of area . Exploring in Yahoo I fіnally stumbled upin tһis
site. Studying tһiѕ info Ѕo і am satisfied tо show that Ӏ've a very just riɡht uncanny feeling Ӏ found out jᥙѕt wһat I needed.
I sսch а lot without ɑ doubt wilⅼ make sure to do not
overlook thhis website аnd ρrovides it а glance onn
ɑ constant basis.

Look at my web-site: bella ϲar rental kennedy: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Francesco 30-10-2023 07:44
I don't even know how I stopped up here, but I assumed this put up was good.
I don't understand who you're however certainly you're going to a famous blogger when you aren't already.
Cheers!

my blog :: جرير تبديل الاجهزة الالعاب: https://glitchesports.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michaelpax 30-10-2023 08:50
Student’s online school Success Stories: https://elearnerssuccessspotlight.com/
https://www.elearnerssuccessspotlight.com/: http://www.elearnerssuccessspotlight.com/
https://dotdocs.ru:443/bitrix/redirect.php?goto=http://site.ru: http://www.chrcatlanta.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Helaine 31-10-2023 21:27
Excellent website you have here but I was curious if you knew of any message
boards that cover the same topics talked about here?
I'd really like to be a part of online community where I can get comments
from other experienced people that share the same interest.
If you have any suggestions, please let me know. Thanks!


Also visit my blog: porn: https://wallstreetprisonconsultants.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Larhonda 03-11-2023 17:37
I have read so many articles about the blogger lovers however this post is
actually a fastidious piece of writing, keep it up.

Look at my web-site; JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/escalade-cadilac/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Boyce 04-11-2023 15:36
І am sjre tһis article has touched аll thе internet users, itѕ really really fastidious post ᧐n building up new
blog.

Feeel free to visit myy page :: sunny limo service
washington dc: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Lawerence 06-11-2023 13:17
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!


my web blog: ssc cgl posting locations: https://indiagovtjobsalert.com/nsic-recruitment-2023-apply-online-now/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Lawerence 06-11-2023 13:17
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!


my web blog: ssc cgl posting locations: https://indiagovtjobsalert.com/nsic-recruitment-2023-apply-online-now/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Lawerence 06-11-2023 13:17
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!


my web blog: ssc cgl posting locations: https://indiagovtjobsalert.com/nsic-recruitment-2023-apply-online-now/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Lawerence 06-11-2023 13:17
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!


my web blog: ssc cgl posting locations: https://indiagovtjobsalert.com/nsic-recruitment-2023-apply-online-now/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 brekety-stom.ru_ihEr 07-11-2023 11:18
Установка брекетов как один из самых эффективных способов лечения зубов
зубной ряд https://brekety-stom.ru: https://brekety-stom.ru.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Ulrike 07-11-2023 22:55
Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it ;
) I'm going to return once again since I book marked it.
Money and freedom is the greatest way to change,
may you be rich and continue to help others.

my blog: reformas en zaragoza: https://reformaseconomicas.mystrikingly.com/blog/reformas-perfectas-con-reformas-zaragoza-la-emocion-de-volver-a-disfrutar-de
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Emely 07-11-2023 22:57
Does your website have a contact page? I'm having a tough
time locating it but, I'd like to send you an email. I've got
some recommendations for your blog you might be interested
in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.


Also visit my page reformas en zaragoza: https://reformasengeneralzaragoza.blogspot.com/p/antes-y-despues-descubre-5-salones.html
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Refugio 07-11-2023 23:25
Thanks very interesting blog!

Feel free to surf to my webpage :: reformas en general
zaragoza centro: https://reformasdecocinazaragoza.com/como-aislar-una-casa-para-ahorrar-en-el-consumo-de-energia-consejos-de-reformas-zaragoza/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Valencia 07-11-2023 23:53
Hello everyone, it's my first visit at this website, and post
is truly fruitful for me, keep up posting these types
of articles.

Here is my web page; reformas en zaragoza precios: https://reformas-en-madrid.org/4-soluciones-para-transformar-cualquier-vivienda-de-arriba-abajo/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Frank 10-11-2023 17:31
I all the time used to study paragraph in news papers but now as
I am a user of net so from now I am using net for content, thanks to web.


Look at my webpage :: JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/limo-service-in-new-york/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Frank 10-11-2023 17:32
I all the time used to study paragraph in news papers but now as
I am a user of net so from now I am using net for content, thanks to web.


Look at my webpage :: JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/limo-service-in-new-york/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Rudy 10-11-2023 22:48
Ӏ'm not sure eҳactly why Ьut thiѕ blog is loading incredibly slow for
me.Is ɑnyone else having this issue or is it a issue
οn my end? I'll check bɑck lateг andd see if tһe prblem ѕtіll
exists.

Feeel free to visit my blog cargo νan rental jfk airport: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Damianarror 12-11-2023 09:32
Online school curriculum standards: https://virtuallearning45benchmarks.com/
https://www.virtuallearning45benchmarks.com/: http://virtuallearning45benchmarks.com/
http://www.lagunabeachplasticsurgeon.com/redir.php?url=http://site.ru: http://aeromach.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Judy 12-11-2023 12:43
Hi there, after reading this amazing post i am as well delighted
to share my knowledge here with colleagues.My web-site: JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/car-service-van/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Tiffany 16-11-2023 05:13
There's certainly a lot to learn about this topic.
I love all the points you made.

Visit my web blog; 카지노사이트: https://www.scottradecenter.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jolene 16-11-2023 05:26
hello there and thank you for your info – I've definitely picked up something new from right here.
I did however expertise a few technical issues using
this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to
load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances times
will sometimes affect your placement in google
and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
Anyway I'm adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective fascinating content.
Make sure you update this again very soon.

my blog post 카지노사이트: https://www.scottradecenter.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Alta 16-11-2023 05:27
As the sports landscape evolves, Sports Guru Pro Weblog is committed
to staying at the forefront of sports journalism and embracing emerging technologies to enhance reader experiences.


My web site ... dinar recaps blog: https://carin2.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Latesha 17-11-2023 02:27
Somebody essentially assist to make severely articles I would state.
This is the very first time I frequented your website page and to this point?

I amazed with the research you made to make this actual put up amazing.
Fantastic process!

Have a look at my blog https://hellochat.dhakadsahab.com/blogs/26253/Six-Methods-About-Arizona-Wildcats-Basketball-You-want-You-Knew: https://hellochat.dhakadsahab.com/blogs/26253/Six-Methods-About-Arizona-Wildcats-Basketball-You-want-You-Knew
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Finn 17-11-2023 05:25
Howdy are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to
get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
Any help would be really appreciated!

Feel free to surf to my web blog ... https://www.koi-s.id/showthread.php?47241-10-Easy-Methods-To-A-Winning-North-Carolina-Basketball-Method&p=846092: https://www.koi-s.id/showthread.php?47241-10-Easy-Methods-To-A-Winning-North-Carolina-Basketball-Method&p=846092
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Hai 17-11-2023 08:55
Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
efforts and I will be waiting for your next post thanks
once again.

my web page - http://soarboatingclub.co.uk/forum/viewtopic.php?f=18&t=518183: http://soarboatingclub.co.uk/forum/viewtopic.php?f=18&t=518183
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Michele 17-11-2023 18:27
Have you ever considered about including a little bit more
than just your articles? I mean, what you say is important and
all. However think about if you added some great visuals
or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this website could
certainly be one of the most beneficial in its niche.
Excellent blog!

Here is my web-site :: JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/town-car-new-york/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Emelia 18-11-2023 19:13
I used to be able to find good advice from your blog posts.


Here is my web blog ... JetBlack: https://jetblacktransportation.com/blog/car-service-to-new-york-city/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kendall 19-11-2023 18:08
Howdy, Ӏ think your web site miցht be having web browser compatibility pгoblems.

Ꮃhenever Ӏ look at your webb site іn Safari, it loօks fіne however when opening іn I.E., іt's got sоmе
overlapping issues. Ӏ merеly wɑnted tߋ ɡive ʏou ɑ quick
heads up! Օther tһan that, fantastic website!


Ꭺlso visit myy blog ... limousine night
tour neԝ york: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Kendall 19-11-2023 18:09
Howdy, Ӏ think your web site miցht be having web browser compatibility pгoblems.

Ꮃhenever Ӏ look at your webb site іn Safari, it loօks fіne however when opening іn I.E., іt's got sоmе
overlapping issues. Ӏ merеly wɑnted tߋ ɡive ʏou ɑ quick
heads up! Օther tһan that, fantastic website!


Ꭺlso visit myy blog ... limousine night
tour neԝ york: https://jetblacktransportation.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 AndrewBaf 21-11-2023 02:52
k12 online school: https://odroerirjournal.com/
http://odroerirjournal.com/: http://www.odroerirjournal.com/
http://www.hammerinternational.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: https://www.lasuburbana.it/mailer/index.php?manage=campaign&adata=modify&action=click&c=11&r=151&link=http%3a%2f%2fsite.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 sqEi_viniry-na-zuby. 21-11-2023 08:54
Идеальные виниры на зубы от ведущего врача-стоматолога
Виниры без обточки https://www.viniry-na-zuby.ru: https://www.viniry-na-zuby.ru.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Amelia 22-11-2023 00:58
To commence a pet weblog, you require to pick a blogging platform.


Feel free to surf to my web site ... omg blog: https://youmich.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Arleen 22-11-2023 01:29
Тhat iѕ a realⅼy good tіp еspecially cab fare from newark airport
tо ⅼong island city: https://jetblacktransportation.com/ tһose new to the blogosphere.
Short ƅut vеry precise info… Appreciate youг sharing
tһis one. A must read article!
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jamesnok 22-11-2023 20:58
How to Enroll in K-12 Online: https://k12online6enrollment.com/
https://k12online6enrollment.com/: http://k12online6enrollment.com/
https://www.hostsuche.de/aklick.php?id=529&siteurl=http://site.ru: http://tambik.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 StevenAmick 23-11-2023 09:00
Online Middle School: https://theaspectnetwork.com/
https://theaspectnetwork.com/: https://theaspectnetwork.com/
http://jimsbikes.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://greenmountainofund.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Samuelgiz 23-11-2023 21:45
k12 online school: https://k12onlineed-01.com/
https://www.k12onlineed-01.com/: http://www.k12onlineed-01.com/
https://idip.info: http://paulbrannigan.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Jamesled 25-11-2023 07:19
online elementary school curriculum: https://onlineedu34elementary.com/
http://www.onlineedu34elementary.com/: http://www.onlineedu34elementary.com/
https://gobro.ru/bitrix/rk.php?goto=http://site.ru: http://executorsinstitute.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Bridgett 25-11-2023 23:01
thank a lot for your internet site it aids a whole lot.


Here is my web-site :: singing bowl sounds: http://lab-logix.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=zwezdrusex.org%2Fuser%2FRozellaRegalado%2F
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Deneen 25-11-2023 23:24
Thanks a lot for sharing your terrific web-site.


Also visit my web-site - DecibelDruid: http://www.express-foods.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=xn--2q1b16pbvaa76zkso.com%2Fbbs%2Fboard.php%3Fbo_table%3Dfree%26wr_id%3D83243
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Noreen 26-11-2023 02:06
You've made some decent points there. I looked on the web for more info about the issue and found most people will
go along with your views on this web site.

My blog - целебные вибрации для
умиротворения ума: http://nads.altervista.org/?wptouch_switch=desktop&redirect=http%3a%2f%2fpax.nichost.ru%2Fforum%2Fview_profile.php%3FUID%3D120090
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Leon 26-11-2023 15:34
Pretty! This has been a really wonderful article. Thanks for supplying this information.

Feel free to visit my homepage: исцеляющие
звуки для расслабляющего сна: http://sanmarcosrecord.premierguide.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.jcdqzdh.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D229832
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Gretta 27-11-2023 00:38
Радует, что ваш блог постоянно развивается.
Данные публикации содействуют увеличению популярности

My page :: Онлайн
медитации для укрепления воли: http://www.artemiswoman.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.usjsc.kr%2Frun%2Fbbs%2Fboard.php%3Fbo_table%3Dfree%26wr_id%3D223152
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 TimothyDub 27-11-2023 11:32
k12 online school: https://k12web-basededucation.com/
http://k12web-basededucation.com/: http://k12web-basededucation.com/
http://webmdhealth.info/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://www.tahoejoesteakhouses.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 DavidOwept 29-11-2023 05:52
Accredited online schools: https://elearningaccreditationhub.com/
http://www.elearningaccreditationhub.com/: https://elearningaccreditationhub.com/
http://www.gaysinargentina.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru: http://onlinemanuals.txdot.gov/help/urlstatusgo.html?url=http://site.ru
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Shanice 30-11-2023 10:16
Tiny did I know how a great deal of an effect beginning my own weblog would
have on my life.

Visit my blog post; blog del narco: https://calin2.com/
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Malissa 02-12-2023 11:49
It's impressive that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue made at this
time.

Feel free to visit my web blog; website: https://huijiatv.xyz/index.php/vod/detail/id/31594.html
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 WilliamClosy 02-12-2023 17:48
Дорогие друзья!

Мы приглашаем вас присоединиться к нам в захватывающем виртуальном мире, где каждый момент наполнен удивительными впечатлениями и весельем! Наша веб-кам площадка предоставляет уникальную возможность общаться, делиться веселыми моментами и создавать незабываемые воспоминания в реальном времени.

Приготовьтесь к захватывающему путешествию, где вы сможете:

Общаться с удивительными людьми со всего мира.
Познакомиться с новыми культурами и традициями.
Поделиться своими увлечениями и узнать о хобби других участников.
Принять участие в увлекательных дискуссиях и играх.
Получить уникальный опыт общения в формате видеочата.
Присоединяйтесь к нам прямо сейчас и откройте для себя мир виртуальных впечатлений! Для этого перейдите по https://bit.ly/3R7vtQw.

До встречи в эфире!

С любовью,

https://bit.ly/3R7vtQw
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Antonetta 03-12-2023 05:25
I just like the helpful info you supply in your articles.
I will bookmark your blog and test again right here frequently.
I am rather sure I will be informed many new stuff right here!
Good luck for the next!

My web site; ZenithZephyrs: http://stylestop.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=bbs.vbsa.com.au%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D4364
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Brekety-stom.ru_ywst 03-12-2023 23:42
Методы коррекции при износе зубов
Брекет-система http://www.brekety-stom.ru: http://www.brekety-stom.ru.
Отговор Отговор с цитат Цитиране
# 0 Quentin 05-12-2023 13:55
Hi there, everything is going fine here and ofcourse every one is sharing data, that's in fact fine,
keep up writing.

Here is my homepage; sleep music (Stacey: https://avtodream.org/user/JerrellScholl/)
Отговор Отговор с цитат Цитиране

Добавете коментар

Моля, пишете на кирилица. Добрият тон е задължителен. Коментари, които не отговарят на тези условия, ще бъдат изтрити.

ИЗБРАНИ ЦИТАТИ

                                                                                                                                                                                          Виж всички

Харесайте ни във Facebook


×

Последвайте ни във Facebook