Даниела-Велинова-Антистрес-Арт-Терапия

ИЗКУСТВОТО НИ ДАВА СВОБОДА

 

Съвременният живот често е едно състезание, натоварено от перфекционизъм и свръхочаквания. Понякога имаме нужда от някой, който да ни подскаже, че има по-добър начин да усещаме отношенията, да преживяваме събитията и да открием един друг път към самите нас. Оказва се, че дамите са по-склонни към промяна и личностно осъзнаване и именно към тях чаровната Даниела Велинова насочва своите практики – терапии на основата на изкуство. Както споделя тя – изкуството лекува и дава свобода.

 

Дани, ще ни разкажеш ли повече за "Women's Secrets Academy" – каква е мисията и как се осъществи идеята?

 

Мисията на "Women's Secrets Academy" е да научи жените да ценят себе си като се освободят от негативните преживявания и да се заредят с женски практики. Всичко това е изразено чрез изкуство,  понеже изкуството ни дава свобода - там няма граници и норми.

 

Изразяваме себе си чрез цвят или форма, понеже на много жени им е трудно да говорят за тежки моменти в живота си или им е трудно да заявят себе си гласно.

 

Чрез този деликатен процес развиваме много качества, включително на подсъзнателно ниво и така и в реалният живот е много по-лесно успешно да ги приложим. Идеята я осъществих с много желание и подкрепа от най-близките ми хора, както и от морално чувство, защото виждах колко добри резултати има върху мен и след това с много от моите приятели. Реших, че е егоистично да я държа само за себе си.  Вече имам студентки от цял свят, които успешно използват метода, без да са имали каквито и да е познания по рисуване. И се наслаждават на невероятните трансформации в живота си.

 

С какво се занимаваше преди да станеш личностен терапевт?

 

Преди да започна да се занимавам с женски арт практики бях жена, която изцяло търси себе си. Исках да открия своето предназначение. Ходих на различни обучения, тествах различни занимания, за да мога да открия кое е това нещо, което мога да правя с удоволствие всеки ден. Отне ми години докато открия колко много позитиви носи носят тези практики. Иначе съм се занимавала с различни неща, но обединяващото е, че винаги съм работила с хора и ми е било хубаво.

 

Може ли да се каже, че твоята дейност е сравнително нова и по-скоро нетрадиционна за България?

 

Абсолютно е така. Програма, обединяваща личностно развитие, арт-терапия и енергийни практики на едно място, не знам да съществува в България. Въпреки доказаните си положителни резултати, арт-терапията предимно се прилага за деца. Благодарение на многобройните обучения и семинари, през които съм преминала и възможността да разговарям с хиляди жени, които споделят какво им носи резултат и какво не,  успях да обединя най-работещите практики.

 

В работата си прилагаш най-разнообразни комуникационни канали – личен сайт, блог с разнообразна информация, поддържаш видео канал, фейсбук страница и т.н. Кой според теб е най-ефективният начин за познаваемост и привличане на хора?

 

Старая се да подържам всички канали с качествени, разнообразни и стойностни материали. Всеки канал има своите потребители и всеки от тях има своите предпочитания. Не мисля, че има един най-ефективен. Когато даваш стойност на хората, когато им помагаш да преодолеят своите проблеми, винаги ще бъдат привлечени, но само ако усещат, че на теб наистина ти пука за тях, а не го правиш за лична изгода. Хората са много умни и интуитивни.

 

В началото ти се занимаваш повече с антистрес терапии, но впоследствие се пренасочваш към арт терапиите. Какво провокира това решение?

 

Първоначално фокусът ми беше върху стреса, който изпитват жените в своето натоварено ежедневие,

 

но много от тях отричат, че съществува в живота им или не искат да направят нищо, за да го елиминират.

 

В женски арт практики работим цялостно – освен, че елиминираме стрес, напрежение, негативни емоции, преживявания, ние се зареждаме и с женска енергия, за която много често забравяме. Така имаме цялостна завършена система, която помага да изчистим негативното и после да поставим позитивните убеждения, да повишим нашата вибрация и да можем да привличаме към нас правилните хора и ситуации.

 

Доколко е важна визията и емпатията към хората за твоята работа?

 

Изключително важна е. Мои клиенти са ми споделяли, че е достатъчно да ме гледат и слушат, за да им се повдигне настроението. Това се получава, защото имаме огледални неврони в нашия мозък. И когато гледаме човек или история, която е силно завладяваща, ние се потапяме в тази емоция. Когато сме на кино и гледаме тъжен филм, ние знаем, че не е истина и е сценарий, но въпреки това изживяваме сцената. По същия начин когато към нас се затича малко усмихнато дете трудно оставаме намръщени. За да реши един човек да разголи душата си пред теб, той трябва не само да усеща разбирането ти, а и твоята емпатия, че ти усещаш неговите чувства. Не ги осъждаш, не ги анализираш, а ги усещаш. Тогава има пълно доверие. Същото е и с нашите деца. Ако детето ти каже, че го е страх от тъмното и ти му кажеш: „Ооо, стига глупости, няма нищо страшно.“, то няма да се почувства разбрано, ще изгубите емпатията и доверието помежду си и след това трудно би споделяло.

 

Нужно ли е да си добър психолог в твоята работа?

 

Да, разбира се. Но е изключително важно да бъда изцяло отдадена на процеса, да съм на 100% там за този човек, да имам емпатия и да остана неутрална в ситуацията с човека. Много често се налага да имам и силна интуиция, на която да се доверявам. Няма как всяка една ситуация да бъде заучена и да има един-единствен начин за решаване на казуса. Важно е да се отнасяш с хората като с личности с мечти и възможности, да не бъдеш като техен учител, сочещ с пръст, а да си там за подкрепа и помощ в техния път на промяна и израстване. Няма място за високомерно отношение.

 

Изглежда, че клиентите ти са предимно жени. Така ли е и защо според теб?

 

90% от моите клиенти са жени. И наистина, на повече обучения и различни семинари, без значение дали лекторът е мъж или жена, жените са в пъти повече от мъжете.

 

Жените са много по-търсещи и отворени към различни методи на опознаване на себе си.

 

Те са склонни да признаят, че имат проблем и да търсят решение на проблема. Като цяло жената има нужда да отделя повече внимание на себе си и своите занимания - така тя се захранва и се чувства пълноценна.

 

Сама ли се справяш с цялата организация по дейността си?

 

Цялостната концепция е моя, но имам много талантливи асистентки, които ми помагат в целия процес.

 

Какво пречи на хората през 21 век, за да се чувстват пълноценни и уникални личности?

 

Според мен им пречи това, че се стремят да бъдат перфектни във всичко – да имат страхотна визия, успешна кариера, да са любящи майки, подкрепящи жени. И когато жените имат толкова много роли, в които трябва да са перфектни, е много изтощително. Те не успяват да се справят и от там идва разочарованието и фокуса върху това, което не са направили достатъчно добре. Хората започват да забелязват повече негативите, отколкото позитивите. Заляти сме от картинки, показващи само щастливи жени, които изглеждат перфектно, докато готвят и гледат децата. Опитваме се да поддържаме подобен образ пред хората, което изморява и изтощава. Забравя се да се ценят качества и ценности, а се цени повече статус, пари и визия.

 

Кое е най-важното и съществено, което предаваш на хората, които ти се доверяват, или с други думи какви са твоите професионални тайни?

 

Най-важното е, че всяка една от нас има вътрешни и индивидуални ресурси, които ако бъдат открити и развити, ще могат да осъществят това, за което мечтаем.

 

Има ли уникална рецепта за хармония, щастие и удовлетворение според теб?

 

Няма такава рецепта, понеже сме много различни като хора - един обича да пътува, друг да стои вкъщи, един се чувства добре с успешна кариера, друг като дава цялото си внимание на семейството. Но за да сме щастливи и хармонични първо трябва да обичаме себе си, да се ценним, да имаме здравословни отношения с нашите родители, близки и партньори. Да не критикуваме и да не осъждаме останалите - това ще ни помогне да бъдем много по-щастливи. А за да се чувстваме удовлетворени трябва да правим неща, които ни носят удоволствие.

 

Какво те вдъхновява в работата ти, а и в личния ти живот?

 

В работата ме вдъхновява възможността да помогна на жените да се завърнат към своята женственост, да подобрят живота си и да започнат да живеят по начин, по който са в ресурсно състояние. Когато ми разкажат какви трансформации са получили благодарение на моите практики. С две думи – вдъхновяват ме техните успешни истории. В личен план ме вдъхновява моя съпруг и децата ми. Имаме толкова специални изживявания, толкова интересни моменти, че просто да сме заедно е едно истинско вълшебство.

 

През какви уроци си преминала в живота?

 

Уроците на живота са много интересни, защото ако не ги научиш, те идват пак, но с по-силно влияние, понеже предния път не си ги разбрал. Уроци съм имала много, както всеки човек, но едни от най-важните е да знаеш своята истинска стойност и да не позволяваш на хората да определят кой си ти.

 

Че събитията, които ни се случват в живота, не са нито добри, нито лоши - те са просто част от живота ни.

 

Тябва да ги приемем да извадим своите изводи и да продължим напред.

 

Чувстваш ли се удовлетворена и намерила себе си?

 

На този етап категорично да, макар че пътят към себе си е цял живот.

 

Какво си пожелаваш?

 

Пожелавам си да имам възможност да помагам на все повече жени. И, разбира се, за всички хора - да сме здрави, щастливи, вдъхновени и влюбени.

 

 

 

 

ИЗБРАНИ ЦИТАТИ

                                                                                                                                                                                          Виж всички

абонамент за бюлетин

Харесайте ни във Facebook


×

Последвайте ни във Facebook