ЗА ИДЕЯТА „ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА“

 

Тя е много млада - все още учи в Американския колеж в София, но вече има ясна визия за своето бъдеще. Поводът да се срещнем с Ема Агопян е предстоящото благотворително събитие в помощ на деца от Ученическия институт по математика и информатика към БАН, организирано от ръководения от нея клуб по интереси. Повече за тези клубове по интереси към колежа, за самата инициатива и как бихте могли да се включите в нея, можете да научите от следващия материал. А ние си пожелаваме много млади хора като Ема в България.

 

Ще ни разкажеш ли повече за Клуба по мода и връзки с обществеността към Американския колеж?

 

Клубът е основан преди четири години от Томислава Томова, която беше негов президент. След като тя завърши преди две години, аз поех неговото управление. Целта ни е да развиваме в участниците лидерски и организационни умения и да придобиваме знания по връзки с обществеността. Най-голямото ни събитие през годината е модното ревю, което предстои скоро. Ревюто е винаги с благотворителна цел.

 

Всяка седмица се събираме и обсъждаме различни неща по организацията на въпросното събитие - например проучваме модните марки, които да вземат участие, търсим спонсори и т.н.

 

Какви други клубове има в Американския колеж и всъщност какво по-точно представляват като идея?

 

Ние имаме задължителни извънкласни дейности, необходими за американската ни диплома. Хубавото е, че всеки може да прави това, което му е интересно. Ако няма клуб, който да му допада, може да направи нов, съответстващ на неговите интереси.

 

Колко ученици членуват в клуба, на който ти си президент?

 

Около 30 са членовете на клуба. Всеки от тях има някаква задача, която трябва да изпълни.

 

През март ще се състои тазгодишното събитие, организирано от вашия клуб, средствата от което ще бъдат дарени на Ученическия институт по математика и информатика към БАН. За първа година ли ще помогнете на този институт?

 

Средствата от първото събитие на нашия клуб бяха дарени за реновиране на Онкологичната болница в София. А вече за втора поредна година благотворителната инициатива е насочена към Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

 

Много ми харесва идеята деца да помагат на деца и мисля, че е много подходяща за нашия клуб.

 

Има много талантливи ученици, които не могат да си позволят да пътуват на състезания в чужбина, а тези разходи не се поемат от БАН.

 

Как ще протече събитието?

 

Ще се проведе в клуб Карусел на 18 март от 19 часа. Ще представим четири модни марки – Декора фешън, Булчинска къща Холидей, Николай Божилов и Валерия Карло. Ще има различни изненади за публиката, например ревюто ще започне с танци, ще се пее и др.

 

Средствата под формата на платен зрителски вход ли ще се събират?

 

Да, поканата струва 20 лв., която може да се закупи и на място и се надяваме да съберем много зрители.

 

Ще ни разкажеш ли повече за усещането да си възпитаник на Американския колеж?

 

Истината е, че имаме доста натоварено и забързано ежедневие, което не е лошо, защото получаваме много стабилна подготовка за по-нататък. По-големи ученици, които вече са завършили, са ми казвали, че са много доволни, че имат тази способност да си организират времето и да се справят успешно с всички предизвикателства пред тях.

 

По колко часа дневно прекарвате в колежа?

 

От 8 до 16 часа имаме часове, а след това също сме ангажирани понякога, например с тези извънкласни дейности, за които говорихме. После се прибираме да пишем домашни.

 

Има ли някакво чувство на гордост да си част от Американския колеж?

 

Индивидуално е.

 

Гордостта за мен идва по-скоро след много натоварена седмица, когато съм успяла да се справя успешно с всичко.

 

И за мен специално, чувството на гордост идва и от участието ми в тези извънкласни дейности, защото имам възможност да правя това, което наистина ми харесва и което искама да правя в бъдеще. Тези занимания са ми изключително интересни и полезни.

 

Насочила ли си се вече към някаква специалност за последващото ти образование?

 

Да, винаги съм искала да се занимавам с мода и по-точно „Фешън бизнес“.

 

Какво по-точно се има предвид под „Фешън бизнес“?

 

Маркетинг и управление на модни компании, което включва и PR и организация на подобни събития. Моята идея е да запиша като бакалавър „Бизнес администрация“ и след това като магистър да специализирам „Мода“, защото иначе много бих се ограничила в тази сфера.

 

Училището, в което учиш, насърчава тези твои интереси с възможността за изява в тези клубове, така ли е?

 

Да, точно така. Много са полезни ако имаш ясна представа какво искаш да правиш в бъдеще. А ако няма подобен клуб можеш да основеш свой. В моя случай ми помага много, защото добивам ясна представа какво означава да организираш събитие. Уча професионален език, как да комуникирам със съответните специалисти и т.н.

 

България или чужбина ще избереш за висшето си образование?

 

Чужбина. Принципно съм на мнение, че ако някой има желание да учи, може да учи навсякъде, но тази специалност, която аз съм избрала, се развива постоянно и не мисля, че тук има програма, която да предложи съвременно практическо обучение. Мисля най-вече за Швейцария, но може и Франция, Италия или Англия.

 

Какви неща вълнуват твоето поколение?

 

Трудно е да се обобщи. Има деца, които например не се вълнуват от това къде ще учат, докато за мен е приоритет.

 

Какво би искала да кажеш на свои връстници, според които няма смисъл да се учи и според които така или иначе в България заплатите са ниски, а животът е тежък?

 

Бих им казала, че точно ако не искат заплатите да са им ниски и всеки ден да им е трудно, трябва да положат малко повече усилия сега, за да им е по-лесно по-нататък.


 

Д-Р БОРИСЛАВА КИРИЛОВА - ръководител на Клуба по мода и връзки с обществеността към Американския колеж в София

 

Какво представлява Програмата CAS на Американския колеж?

 

За да получат нашите ученици американска диплома е необходимо да вземат участие в програмата CAS (Creativity, Action, Service) на Американския колеж в София. Учениците трябва да членуват в поне един от клубовете или да създадат свой и да покрият 75 часа извънкласни занимания в тези клубове. За учениците е от изключителна важност да бъдат със своите съветници в наше лице, за да се запознаят в дълбочина и с наша помощ с естеството на доброволческата работа.

 

Каква е Вашата роля като ръководител на клуба по мода и връзки с обществеността и по какъв начин насочвате децата, които членуват в него?

 

Моята основна цел като ръководител на клуба по мода е да подпомагам младежите в развитието на техния потенциал. Целта не е просто да станат високообразовани специалисти, а да бъдат и добри българи.

 

Идеята за тазгодишната ни кауза се роди от желанието ни да подпомогнем деца, които имат таланта и мечтата да представят България на международни състезания. Всички ние заедно застанахме зад Ученическият институт по математика и информатика, защото вярваме, че е точното място за формиране на млади умове, които ще бъдат наши бъдещи лидери или достойни представители на България по света.

 

 

 

ИЗБРАНИ ЦИТАТИ

                                                                                                                                                                                          Виж всички

абонамент за бюлетин

Харесайте ни във Facebook


×

Последвайте ни във Facebook